čtvrtek 24. března 2011

Za dobrotu na žebrotu

To se takhle konal jeden tábor. Konal se každý rok po mnoho let. Byl to jeden z nejdéle se konajících táborů široko daleko.

Stalo se jednoho pěkného léta, že na tábor přijel jeden malý, devítiletý chlapeček Jára. V té době byl pro tábor zajímavý leda tím, že jeho rodiče dovezli na tábor počítač. Ke kterému však přišel jen o pár poledních klidech. Jinak se věnoval hrám, které mu připravili vedoucí, nebo stáním fronty na přídavek výborného jídla, které připravila nejlepší kuchařka, která kdy existovala.

Jak čas plynul, Jára zestárnul natolik, že se stal instruktorem. Jedním z pěti instruktorů. Ale jediným instruktorem, který měl na táboře svůj počítač. Ještě o pár let později se stal oddílovým vedoucím. Jedním z deseti. Jedním z mála, kdo měli počítač.

Teprve nedávno došlo ke změně organizátora. Založilo se občanské sdružení. A tehdy skončilo idylické ježdění na tábor.

V domnění, že pomůže novému občanskému sdružení, Jára vyhlásil soutěž o logo. Informaci o ní napsal na webové stránky a na facebook. Do soutěže se přihlásil jediný člověk. Všechna přihlášená loga, tedy jedno, odeslal výkonnému výboru, nechť si s tím udělají, co uznají za vhodné. Naivně při tom předpokládal, že tímto bude soutěž ukončena s jednoznačným vítězem.

Jenomže to byl velice ošklivý omyl. Logo se mezi členy dostalo až téměř 3 měsíce po uzávěrce soutěže. Ozvaly se samé negativní ohlasy. Všichni logo strašně zkritizovali. A navíc se všichni vymluvili na to, že o soutěži nevěděli. Jára se naštval. Protože kdo se zajímal, zjistil, že nějaká soutěž je. Kdo se nezajímal, zjistil to po hodně dlouhé době.

Co čert nechtěl. Výbor uznal námitky těch křičících. A prodloužil uzávěrku o více než 4 měsíce. Čímž Jarouškovi vnukl zajímavou myšlenku: když se takto zachází s jednou mojí činností, nebude se tak zacházet i s ostatními?

A proto se Vás ptám, co byste udělali na Járově místě. Vykašlat se na všechno, veškerou práci zbourat a začít se chovat k ostatním tak, jak se chovají oni k němu? Nebo pokračovat v tom, co považuje za správné a co pomáhá organizaci tábora?

3 komentáře:

  1. Všechno všecičko co popisuješ je pravda, a prakticky za to všechno může zářijová schůze v Praze. V pátek proběhla část v hospodě a v sobotu u Morhenů. A právě ta schůze u Morhenů, na které se přijali dva instruktoři a mluvilo se o logu byla dvěma členy Výboru zpochybněna, dalo by se řící až zanulována. Jmenovat netřeba, oba víme kteří to byli ....

    Jsem zahořklý dost podobně jako ty, ale sejmout tábor s 31-letou tradicí, nebo dusit ty členy Výboru, kteří byli ukřičeni, na to nemám.

    Každopádně 32. ročník v roce 2012 bez dalších změn asi už nedám. Něco se musí změnit nejpozději k 30.září 2011

    OdpovědětVymazat
  2. Momentálně na sejmutí tábora taky nemám. Pokud to ale bude pokračovat v podobném duchu, může se leccos změnit. A jako že k tomu momentálně není daleko. A vzhledem k tomu, že mám heslo k ftp, databázi, nebo mailům ...

    OdpovědětVymazat
  3. jojo, také mě se na disku válí XLS soubor se členskou základnou ...

    OdpovědětVymazat