neděle 3. října 2010

Koleje vs. koleje

Hned na úvod: nebude řeč o železničních kolejích, nicméně o kolejích vysokoškolských. Jako (věčný) vysokoškolák pochopitelně (občas) pobývám na kolejích. Budu tedy doufat, že vím, o čem mluvím ;-)

V prvním ročníku na MFF jsem bydlel na kolejích 17. listopadu. Ty se nacházejí v Troji, přes řeku je výhled na pražské holešovické nádraží. Z vyšších pater lze údajně dohlédnout až na Holešovické výstaviště. Jelikož jsem bydlel nejvýše v 11. patře, tak jsem na něj bohužel neviděl. Navíc je možné pokochat se stavícím se tunelem Blanka a jezdícími kamiony s vytěženou zeminou.
Zato samotné pokoje jsou o něco lepší. Pokoje jsou dvoulůžkové a relativně velké. Na židlích se sice dost dobře nedá sedět, ale stoly tam jsou veliké. Navíc je k dispozici předsíňka se skříněmi. Dva pokoje spolu tvoří buňku se záchodem, sprchou a kuchyňkou. Kuchyňka je vlastně chodbička s vařičem, pár skříňkama, dřezem a umyvadlem. V kuchyňce jsou dokonce i nějaké talíře, hrnce a skleničky nebo hrnky.
V suterénu jedné z budov se nachází menza. Ta sice nevaří nic moc, ale když je hlad ...

Nyní bydlím na kolejích Na Větrníku. Zde je sociální zařízení stejně jako kuchyňka na chodbě společné pro celé patro. Kuchyňka se sestává z pracovní desky, čtyřplotýnkového elektrického vařiče s troubou a dvoudřezem. A to je prosím všechno. Žádné erární nádobí. Prostě jinak holé zdi.
Pokoje jsou cca 2.5x5m. Taková dlouhá nudle. Aspoň že máme na pokoji ledničku. Sice malou, ale pro dva to stačí.
Vidím zde však jeden potenciální problém. Jediné místo, kde se smí kouřit, je schodiště. Okna na schodišti nelze otevřít, odvětrávání schodiště je utopie. V chodbě vedoucí od schodiště je nejprve po levé ruce kuchyňka, po pravé sociální zařízení a až teprve potom pokoje. Okna na sociálních zařízeních jakož i v kuchyňce bývají otevřena velice často. Tedy ten kouř ze schodiště jde kuchyňkou a sprchami. Je skeutečně úžasné připravovat si jídlo, nebo jen čaj, v zakouřené kuchyňce.
Sprchy i záchody jsou zde společné. Žádné rozlišení na pány a dámy. Upozornění pro příslušníky generace mých rodičů: Možná jste to tak taky měli. Vy jste ale měli často celou budovu jednopohlavní, nebo aspoň patra jednopohlavní. My jsme omezeni jen tím, že pokoj by měl být jednopohlavní. A ani to nemusí být nutně splněno.
Navíc ty záchody jsou zde jen 4 pro 42 lidí.

Osobní názor, nechť si každý udělá sám. Jen doplním cenu každé z kolejí: pro letošní rok je cena cca 3200 Kč na 17. listopadu a cca 2400 Na Větrníku.

2 komentáře:

  1. Dívaje se na počty záchodů na patře začínám pochybovat, jestli by teď prošel při nové kolaudaci budovy. Co mi nejde do hlavy je to, že student pomalu každý semestr stěhuje mezi kolejemi.

    O kvalitě té druhé (horší) koleje ti mohu říct jen tolik - je horší než jak bývala před dvaceti jedna lety. Nechápu ani správce kolejí, že nejsou ochotni alespoň trochu oddělovat pohlaví, aby se situace ve společných prostorách aspoň trošku zklidnila...

    OdpovědětVymazat
  2. Záchody i sprchy jsou zjevně nedavno opravené. Zde nedavno znamená jistě před méně než 5 lety. A jistě tyto záchody musely projít kolaudací.

    OdpovědětVymazat