neděle 10. října 2010

Velká Pardubická

Jak jsem se tuhle nedavno dozvěděl, dnes se konal 120. ročník Velké Pardubické.

Za těch 120 let pořadatelé zjevně nepochopili, že na tuto mezinárodní akci přijde několik hodně lidí.
Teda oni to pochopili, ale ne úplně. Pochopili to, že pár lidí přijede autem. Těmto lidem zařídili místo pro zaparkování svých aut tím, že zavřeli kilometrový úsek městského okruhu, který je součástí značně užívané silnice první třídy.
Ale nepřijedou i někteří lidé jinak, než autem? Třeba vlakem? Ano, přijeli. A chtěli taky odjet. Dokážete si někdo představit, co se stane, když se ve stanici Pardubice-závodiště pokusí do jedné regionovy nastoupit cca 300 lidí? Kromě toho, že se jich tam nevejde ani třetina, vlak získá zpoždění. Ve stanici Pardubice hlavní nádraží jsem si tedy musel dát několika set metrový sprint s krosnou na zádech z toho nejzapadlejšího nástupiště na vlak do Prahy.

Nutno uznat, že to měli pěkně zorganizovat. Ale můj názor je "Neděkujem, vypadněte!"

2 komentáře:

  1. nojono, co tak koukám na fotky z družice, tak mezi Pardubicemi a závodištěm je jednokolejka, takže by musely být regionovy naštosované v bůhví jak vzdálené stanici a přesně načasovaný okamžik vyjet a nesrazit se (nebo vypravit nějaký dlouhý vlak).
    Postavit odstavnou kolej se asi nevyplatí a i bez ni (nebo s ní) se může stát, že to nedopadne tak, jak si plánuje plánovač:-(

    Já tohle vídám na hokeji v Litvínově. Když skončí zápas v hokeji, tak dopravní podnik vyšle na trať několik souprav jedoucí cca v minutovém intervalu (zastávka u stadionu je asi kilometr od konečné), jenže se do toho přimíchá i klasická linková tramvaj, pokud skončí zápas v nešťastnou chvilku. Ta je pak přecpaná a taky se zdrží, o rozbité síti negarantovaných přípojů netřeba mluvit. Typicky se nepovede ani garantovaný přestup z tramvaje na tramvaj v Mostě, protože tramvaj jedoucí na nádraží při spatření tramvaje z Litvínova se domnívá, že je to ten spoj na který čeká, ale ono ne - cedule "Posila hokej" totiž je nenasvícena za sklem u řidiče

    OdpovědětVymazat
  2. Ono v těch Pardubicích je to celé složité. Ale po té trati, co vede přes závodiště, jezdí i poněkud delší rychlíky Pardubice <-> Jihlava (<-> Brno). Takže poslat tam delší soupravu asi problém není. Navíc hlavní nádraží je vzdáleno jen pár set metrů od zastávky Pardubice-závodiště. Pár autobusů by možná bylo vhodnější a rychlejší řešení - v neděli jich jistě dopravní podnik města Pardubice bude mít několik volných.

    OdpovědětVymazat